x

Cookies a GDPR

GASTRO - KOŘENÍ s.r.o.nepředává třetím stranám žádné osobní údaje kromě těch nutných pro uskutečnění platby a dopravy zboží k zákazníkovi. Službám třetích stran (Google) předáváme pouze anonymní token pro analýzu chování zákazníků. Více pod odkazem Ochrana osobních údajů nebo Cookies Přijmout výchozí nastavení?

Podrobnější nastavení

Nezbytné cookies

Tyto položky jsou vyžadovány pro základní fungování webových stránek. Jako takové je nelze odmítnout nebo vypnout.

Analytické cookies

Tyto položky pomáhají provozovateli webových stránek pochopit, jak jeho webové stránky fungují, jak s nimi návštěvníci intereagují, odkud přicházení (vyhledávání, reklama,..) a o jaké zboží mají zájem. Tento typ úložiště neshromažďuje informace, které by přímo identifikovaly návštěvníka.

Aktuálne informácie pre spotrebiteľov nájdete TU.

Koření z české produkce

Radiť podľa:
HORČICA BIELA CELÁ (Sinapis alba) Pochádza z oblasti Stredozemného mora, v súčasnosti sa pestuje po celej Európe, predovšetkým vo Francúzsku, Nemecku, ale aj v Severnej Amerike, Indii a Číne. Semená pochádzajú z jednoročnej rastliny, ktorá je vysoká až 1 m. Semená sa zbierajú krátko pred dozretím a následne sa sušia. Semená sa používajú pri nakladaní húb a zeleniny, marinovaní rýb a na prípravu niektorých druhov omáčok.
Viac informácií
KôPOR VOŇAVÝ (Anethum graveolens) Jednoročná bylina z čeľade mrkvovitých (Apiaceae), ktorá má vysokú (80-150 cm) dutú rozvetvenú stonku s listami rozdelenými do úkrojkov, kvety sú žltozelené a tvoria väčšie okolíky. Pochádza zo strednej Ázie. V kuchyni má všestranné využitie pri konzervácii uhoriek, kapusty, cibule, do polievok a omáčok, vaječných a zemiakových jedál, do zeleninových šalátov, dresingov a majonéz. Kôprová silica sa používa pri výrobe likérov. Plody sú bohaté na minerálne látky.
Viac informácií
KORIANDER CELÝ (Coriandrum sativum) Jednoročná bylina patriaca do čeľade mrkvovitých (Apiacea). Dorastá až do výšky 1 m a tvoria ju biele alebo ružové kvety, ktoré sú zoskupené do okolíkov. Pochádza zo západnej Ázie a oblasti Mediteránu. Dnes sa pestuje po celom svete. Vňať koriandru má špecifickú sladkastú prenikavú vôňu. Je známy tiež ako čínsky petržlen. Používa sa v mexickej, indickej a thajskej kuchyni do omáčok, dresingov, na hydinové a jahňacie mäso. Plody koriandru sa využívajú v kuchyni už od staroveku, majú sladkastú chuť a citrusovú vôňu. Sú súčasťou mnohých koreniacich zmesí (GARAM MASALA, BERBERA, KARI – indický typ a iné). Je vhodný na hydinové mäso, ryby a morské plody, do polievok a omáčok, do strukovín a na zeleninu. Využívajú sa v pekárenskom a likérnickom priemysle.
Viac informácií
KORIANDER MLETÝ (Coriandrum sativum) Jednoročná bylina patriaca do čeľade mrkvovitých (Apiacea). Dorastá až do výšky 1 m a tvoria ju biele alebo ružové kvety, ktoré sú zoskupené do okolíkov. Pochádza zo západnej Ázie a oblasti Mediteránu. Dnes sa pestuje po celom svete. Vňať koriandru máš špecifickú sladkastú prenikavú vôňu. Je známy tiež ako čínsky petržlen. Používa sa v mexickej, indickej a thajskej kuchyni do omáčok, dresingov, na hydinové a jahňacie mäso. Plody koriandru sa využívajú v kuchyni už od staroveku, majú sladkastú chuť a citrusovú vôňu. Sú súčasťou mnohých koreniacich zmesí (GARAM MASALA, BERBERA, KARI – indický typ a iné). Je vhodný na hydinové mäso, ryby a morské plody, do polievok a omáčok, do strukovín a na zeleninu. Využívajú sa v pekárenskom a likérnickom priemysle.
Viac informácií
Mäta prieporná (Mentha piperita) Mäta prieporná je bylinka z čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae), vysoká 0,5 až 1m s plazivým podzemkom a rovnou stonkou. Má kopinaté až vajcovité listy s fialovou žilou a ružové kvety. Táto bylinka sa pestuje takmer po celom svete a je bežne dostupná v lekárňach a hypermarketoch. Mäta sa používa na prípravu nápoja mojito, rôznych bylinkových čajov, na ochutenie štiav a kompótov, ovocných koktejlov, sladkostí, zmrzliny a čokolády, je vhodná aj do paštét, smotanových syrov a pri úprave zemiakov. V Turecku sa mäta pridáva do jogurtov a na jahňacie mäso kebab.
Viac informácií
MEDOVKA (Melissa officinalis) Medovka je vytvrvalá, až 1m vysoká, bylina s citrónovou arómou. Patrí do čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae). Má rozvetvenú stonku, stopkovité listy a ružovkasté kvety. Pravdepodobne pochádza z oblasti Mediteránu. Pridáva sa do majonéz, šalátov, na ryby, do bravčového a hydinovéo mäsa, do bielych omáčok. Je vhodná aj do sladkých pokrmov, ovocných dezertov, krémov a koláčov. Veľmi obľúbený je medovkový čaj.
Viac informácií
MRKVA OBYČAJNÁ PRÁŠOK (Daucus carota) Dvojročná 5-150 cm vysoká bylina z čeľade mrkvovitých. Stonka je dutá a chlpatá, ojedinele hladká, listy sú stopkaté. Okolík je zložený z 20-40 menších okolíkov. Vyskytuje sa po celom svete, najčastejšie však v oblasti Mediteránu a na Blízkom východe. Mrkva sa používa v surovom alebo sušenom stave do všetkých teplých aj studených pokrmov českej, slovenskej a zahraničnej kuchyne.
Viac informácií
PETRŽLEN ZÁHRADNÝ MLETÝ KOREŇ (Petroselinum crispum) Petržlen záhradný je dvojročná bylina z čeľade mrkvovitých (Apiaceae). Počas prvého roka vytvára listovú ružicu, počas druhého roka vyrastá kvet. Pochádza z oblasti Mediteránu, kde ho konzumovali už v antických dobách starí Gréci a Rimania, ktorí verili, že petržlen dodáva silu a chráni pred nadmerným pitím vína. Preto ho dávali gladiátorom pred začiatkom zápasu. V kuchyni má všestranné využitie, pridáva sa do polievok a omáčok, do nátierok, bylinkových masiel, ako dekorácia na varené a fritované prílohy, používa sa aj pri výrobe studených mís, jednohubiek a chlebíčkov, do šalátov a zeleninových pokrmov.
Viac informácií
PÓR ZÁHRADNÝ (Allium porrum)
Je druh zeleniny z čeľade amarylkovitých. Z botanického hľadiska patrí do rodu cesnaku (Allium). Ide o dvojročnú až vytrvalú rastlinu, s valcovitou, vajcovitou až guľatou cibuľou, často s menšími vedľajšími cibuľkami. Stonka je robustná, do tretiny až polovice krytá listami. Listy sú jednoduché a prisadlé. Kvety sú obojpohlavné, v najvyššom kvetenstve ide o hlávkovito stiahnutý zdanlivý okolík, v skutočnosti ide o stiahnuté vrcholové kvetenstvo zvané skrutec. Kvetenstvo je podopreté tulcom.
Pór bol vypestovaný z voľne rastúceho druhu Allium ampeloprasum, ktorý pochádza z južnej časti Európy a juhozápadnej Ázie, ale rovnako aj z južného Anglicka alebo Perzie. Pestovali ho už Egypťania, Gréci a Rimania v staroveku. Viackrát je spomenutý už v Starom zákone. Medzi Rimanmi bol natoľko obľúbený, že záhradky, v ktorých sa pestoval, mali špeciálny názov - porrinae. V súčasnosti je pór v Anglicku a Amerike považovaný za zeleninu, v Európe, najmä vo Francúzsku, sa zaraďuje aj medzi korenie.
Viac informácií
RASCA CELÁ (Carum carvi) Je dvojročná rastlina z čeľade zelerovitých (Apiaceae). V prvom roku sa podobá cvikle a v druhom roku dorastá až do výšky 1 metra a kvitne bielymi okolíkmi. Rasca lúčna patrí k najstarším európskym koreninám, používala sa už v mladšej dobe kamennej. Rastie po celej Európe, severnej Afrike, prednej Ázii a Indii. Používa sa na zemiaky, kapustu, huby, na prípravu bravčového karé, do omáčok a polievok, na dochutenie slaného pečiva a syrov. Rascová silica slúži na výrobu niektorých likérov.
Viac informácií
RASCA DRVENÁ (Carum carvi) Je dvojročná rastlina z čeľade zelerovitých (Apiaceae). V prvom roku sa podobá cvikle a v druhom roku dorastá až do výšky 1 metra a kvitne bielymi okolíkmi. Rasca lúčna patrí k najstarším európskym koreninám, používala sa už v mladšej dobe kamennej. Rastie po celej Európe, severnej Afrike, prednej Ázii a Indii. Používa sa na zemiaky, kapustu, huby, na prípravu bravčového karé, do omáčok a polievok, na dochutenie slaného pečiva a syrov. Rascová silica slúži na výrobu niektorých likérov.
Viac informácií
RASCA MLETÁ (Carum carvi) Je dvojročná rastlina z čeľade zelerovitých (Apiaceae). V prvom roku sa podobá cvikle a v druhom roku dorastá až do výšky 1 metra a kvitne bielymi okolíkmi. Rasca lúčna patrí k najstarším európskym koreninám, používala sa už v mladšej dobe kamennej. Rastie po celej Európe, severnej Afrike, prednej Ázii a Indii. Používa sa na zemiaky, kapustu, huby, na prípravu bravčového karé, do omáčok a polievok, na dochutenie slaného pečiva a syrov. Rascová silica slúži na výrobu niektorých likérov.
Viac informácií